OFFERTFÖRFRÅGAN

Golfweekend i Estland

Publicerat: 2024-05-31

Golfweekend i Estland

Estland var en ny bekantskap för mig och jag måste säga att landet imponerar stort. Under några dagar var jag på plats med några kollegor i branschen och här kommer min summering.

Jag hinner knappt komma av planet innan representanten på plats frågar om jag känner till filmen ”Torsk på Tallinn”? Mitt leende avslöjar svaret och vi båda börjar att skratta. Filmen från -99 sitter fortfarande i och estländarna arbetar aktivt för att avskaffa eventuella fördomar som denna film skapat för oss svenskar.

Jag sätter mig på bussen för att åka ut till resans första golfrunda och ankommer 30 minuter senare till Niitvälja Golfklubb, Estlands äldsta golfklubb. Här äter jag först en god lunch innan det blir dags att bemästra banan.

Golfmässigt möts jag av en trevlig parkbana där jag snabbt märker att det krävs precision från tee då hålen omsluts av trädkorridorer. Banans första 9 hål slingrar sig fram och tillbaka och jag har på förhand hört att det är de sista 9 hålen som är deras mer utmanande hål. Jag försöker hålla min energi uppe trots det tidiga morgonflyget från Landvetter och möts nu av deras egna ”Amen-corner”, hål 13–15. Hål 15 är klubbens signaturhål och det är en bra par 5:a där flaggan sitter klurigt ute på en halvö med rikligt med vatten som ska passeras innan min boll tryggt landar och jag kan andas ut. Efter avslutad golf summerar vi alla som spelat banan att det var en trevlig bekantskap.

Pärnu Bay Golf Links i Estland.

Sommarstaden Pärnu

Tillbaka in i bussen för att direkt sätta kurs söderut mot semesterorten Pärnu, här bodde jag en natt på Hedon Spa & Hotell. Boendet erbjuder enastående boende vid Pärnus strandkant och är samtidigt centralt beläget i den charmiga staden.

På hotellet finns också ett tilltaget Spa med poolområden och bastus som jag får testa vid nästa besök då tiden var knapp denna kväll. Middagen serverades på hotellet och kan varmt rekommendera deras egna kök som håller högsta nivå.

Vad är då Pärnu för stad? Pärnu som stad är Estlands sommarhuvudstad och hit lockas årligen mängder av semestergäster för att njuta av den breda och långgrunda stranden, charmiga restauranger och den avslappnande atmosfären.

Dryga milen från Pärnu hittar vi landets mest kända golfbana, Pärnu Bay Golf Links.

Pärnu är Estlands sommarstad nummer ETT!

Pärnu Bay Golf Links

Efter några timmars välbehövlig sömn glider bussen nästa morgon in genom porten till Pärnu Bay Golf Links och vi möts av deras spektakulära klubbhus där jag väl på plats en trappa upp får en enastående utsikt mot havet. Klubbhuset är designat för att efterlikna en peggad boll och har genom åren vunnit utmärkelser för sin design. Golfklubben är den första linksbanan i den baltiska regionen och här klipps spelfältet i fairwayhöjd från tee till green vilket ger mig som spelare en flytande och läcker design.

 

Daggen ligger fortfarande kvar på gräset och om det var smalt på banan igår märker jag direkt att Pärnu Bay erbjuder breda landningsytor, utmanande hål och vinden gör sig direkt påmind om dess närvaro.

Hål två imponerar extra mycket på mig då det är en relativt kort par 3:a och med en ondulerad green, avrinningsytor och välplacerade bunkrar gör det hålet till en tuff men rolig utmaning. Jag skulle säga att det är bland annat det som gör banan rolig att spela då du blir belönad av bra slag men du får samtidigt kämpa för att rädda ett bra resultat vid misstag. Jag nämnde vinden och här gäller det att tänka till och ”våga” välja en längre eller för den delen kortare klubba.

Hålen blir färre och färre och dom avslutande hålen spelar vi parallellt med havet vilket såklart adderar en extra dimension innan vi i bakgrunden av det 18:e hålet nu återigen skymtar klubbens mäktiga klubbhus.

Blir nu inte uppskrämd av denna linksbana då den erbjuder spel från 4 500 upp till 6 200 meter vilket gör att det är enkelt att hitta sin nivå, jag spelade motsvarande 5 600 meter.

Efter en härlig dag på banan sätter vi oss i klubbens restaurang Eagle och njuter av en pasta Carbonara som verkligen levererade. Allt klubben gör, gör dom på bästa sätt.

Jonas besökte Estland i början av Maj för en golfweekend.

Tallinn

Nöjd med dagen sätter jag mig återigen i bussen för att nu ta mig an landets huvudstad, Tallinn. Jag spenderar två nätter på det nya Nunne Boutique Hotell, som visar sig vara ett mysigt boende i den gamla delen av staden. Arkitekten har bevarat stadens historiska charm samtidigt som den har influerats av modern design.

På kvällen möts vi återigen av god mat vilket hela tiden förstärker min bild av att det här är ett trevligt resmål att åka till.

Estonian Golf & Country Club

Nästkommande dag blir det en snabb frukost på hotellet innan vi beger oss till Estonian Golf & Country Club, som ligger bara drygt 2 mil från hotellet. Efter en lika snabb uppvärmning som frukost är vi i full gång och efter två inledande hål möts vi nu av deras signaturhål, en par 4:a där du står högt upp med full utsikt över finska viken.

Det jag märker direkt är att här får jag som golfare uppleva enastående omgivningar med en förtrollande urskog som omsluter hålen och gamla stenblock som jag kan garantera att det inte är deras banarbetare som lagt dit. Sea Course heter banan och namnet känns mer än rimligt då flera av hålen cirkulerar runt kustremsan. Det som slår mig när jag spelat färdigt och sitter i klubbhuset är att dom lyckats bevara den vackra omgivningen samtidigt som dom skapat en utmaning för alla golfare oavsett nivå. Mitt eget golfspelande lämnade en del att önska så jag lät Viktor Hovlands banrekord (63 slag) att stå sig😉.

Börjar bli en vana att berömma golfklubbarnas restaurang men när ni kommer hit måste ni pröva deras pizzor som levererades krispiga och goda. Väl tillbaka i Tallinn kände jag ett starkt behov att utforska staden innan den avslutande middagen på Fotografiska. Jag begav mig ut för att insupa stadens atmosfär och njöt av de vackra kyrkorna, mysiga parkerna och möttes av weekendresenärer där jag hörde allt från danska till spanska.

Väl på Fotografiska var förväntningarna höga och de överträffades. Restaurangen på Fotografiska, som är den enda i Estland med en ”green star” Michelinstjärna, bjöd på en enastående kulinarisk upplevelse.

 

Jonas besöker Tallinn för en golfweekend.

Underbar golfupplevelse

Nu sitter jag åter på min kontorsstol hemma och ser tillbaka på en underbar golfupplevelse i Estland!

Från Arlanda, Landvetter & Kastrup är det enkelt att sig till Tallinn för ett spännande golfäventyr blandat med kultur och gastronomi. Jag hade själv en och annan svag fördom sedan den inledande filmreferensen men dom fördomarna är nu ett minne blott.

Jag ser fram emot att få hjälpa dig på ett häftigt golfäventyr.

Jonas Grännö.

Fler inlägg från Golfturen

Ryder Cup mellan Borås och Forsgården

Ryder Cup mellan Borås och Forsgården Under gårdagen deltog Ludvig och Stefan från Golfturen...

2024-05-23

Återträff för Cyperngänget

Återträff för våra Longstay-resenärer Våra trogna longstay-resenärer som har besökt Pafos, Cypern under hösten...

2024-05-19

Nöjda gäster som besökt Irland

Nöjda gäster som besökt Irland Johan och Lisa Stenson är nyligen hemkomna efter en...

2024-05-17

Leter du efter något specifikt?

Använd vår sökfunktion!

Offertförfrågan

Varmt välkommen med din offertförfrågan. 
Du är inte på något vis bunden att gå vidare med din förfrågan.