Golfens hemland – Skottland
Framme i Edinburgh gick det snabbt att lokalisera mig till hyrbilscentret, alla bolag ligger samlade vilket gör det smidigt och enkelt att hämta ut hyrbilen.
St Andrews – mer än bara golf
Första dagen är planen att ta mig upp till St Andrews. Snabbast tar resan cirka 1.30 men jag har några stopp på vägen och heller inte bråttom. Mitt första mål är golfbanan Lundin Links som ligger vid byn/staden med samma namn, Ludin. Banan öppnades 1868 och är designad av Tom Morris/James Braid. Lundin Links har bland annat varit kvalbana till The Open. I Lundin ligger också Crusoe Hotel som är ett bra alternativ om du skulle vilja spendera en natt eller två i området. Vidare ut på vägen mot legendariska St Andrews. Det tar inte mer än cirka 30 innan jag börjar skymta St Andrews även kallat ”the home of golf”. Med hela sju banor inom gångavstånd från något av stadens alla övernattningsalternativ så förstår du varför. St Andrew Links är samlingsnamnet på banorna som består av Old Course, Jubilee Course, New Course, Eden Course, Strathtyrum Course, Castel Course samt korthålsbana Balgove Courses.
The Old Course
The Old Course är banan flest krigar för att få en starttid på, vilket är svårt under högsäsong. Jag skulle istället lägga energin på att spela någon av de andra banorna i området, du kommer inte att bli besviken Jag lokaliserar mitt första boende som är det mysiga Montagu bed & breakfast. Montagu drivs av Raj och hans fru och består av 8 rum. Läget är perfekt på en sidogata från The Scores som i sin tur leder ner till 18:e green och första tee på The Old Course. Raj delar mer än gärna med sig av staden historia samt ger tips på vad jag kan hitta på under min vistelse. St Andrews är betydligt större och mer livlig stad än vad jag först väntat mig. Här finns förutom de cirka 17 000 invånarna också 10 000 studenter som läser på Skottland äldsta Universitet.
Andra sidan sundet
Andra dagen i Skottland spenderas norr om St Andrews där det ligger en rad trevliga banor. Mitt första stopp blir Scotts Craig som ligger på den lilla halvön rakt över sundet från Dundee. Banan som enligt egen utsago är den 13:e äldsta banan i världen ligger i ett lugnt och naturskönt område. Banan är en blandning mellan Hed och Linksbana. Scotts Craig har stått värd som kvalbana till The Open. Efter Scotts Craig ger jag mig vidare över sundet förbi Dundee som också är en trevlig stad och vidare upp mot Monifith Golf. Här ligger två stycken 18-hålsbanor fördelat på Medal (Par 71) och Ashludie (Par 68). Banan stoltserar med att det var här Tom Watson spelade sin första Links golf innan han en vecka senare vann The Open. Banorna som ligger bredvid järnvägsvallen ger ett vindskydd mot vindarna från havet på andra sidan. Banan är som så många andra i Skottland ”public course” och det är inga problem att promenera rakt ut och kika runt på banan. Vidare förbi Monifieth ligger Panmure som också kan stoltserar med att vara en av de äldsta banorna i området. Banan är känd för sin fina kondition och här har bland annat National Amature Chamionship samt The World Hickory Championship spelats. Nästan granne med Panmure ligger den betydligt mer kända Carnoustie Golf Links. Här finns hela tre banor där den mest kända av dem är Championship Course. Carnoustie kostar betydligt mer att spela än föregående banor och vill man stoltsera med att ha spelat en Open-bana så kanske det är värt pengarna om du får starttid vill säga.
Trevligt boende i närheten av Old Course
Min andra natt i St Andrews bor jag på Hazelbank Guest House som ligger ett stenkast från Montagu. Hazelbank ligger på The Scores så bor du åt rätt håll så kan du i stort sett sticka ut huvudet genom rumsfönstret och se The Old Course 18-hål. Michael heter mannen som sköter om Hazelbank, jag träffar honom under frukosten och även han berättar stolt om St Andrews och dess omgivningar. Dags att ge sig av söder ut igen med slutmål Aberdour. Jag väljer att köra ner längst kusten och på så sätt passera några guldkorn längst vägen. Cirka 10 minuter utanför St Andrews ligger de senaste tillskottet tillhörande St Andrew Golf Links. The Castel Course öppnades 2008. Banan ligger vacker utplacerad på klipporna ovanför Atlanten och på flera av hålen skymtar du St Andrews kulisserna. Banan är som sagt den nyaste av St Andrews banor men enligt mig den som ser mest inbjudande ut att spela. Vidare förbi Castel Course ligger en anläggning som heter Fairmont St Andrews. Anläggningen har inget med St Andrew Links att göra utan är ”fristående”. Jag vet inte om någon av oss på AKI Golftravel (Golfturen) har bokat denna anläggning, den ligger högt i pris och jag tycker du bor mysigare inne i St Andrew.
Mera Links…
Vidare längst den slingriga A917 kommer jag till fram till den mer kända Kingsbarn Golf Links. Banan ligger högt upp på rakningen över Skottlands bästa banor. Här är de mesta av perfektion och i stort sett alla hål på bana erbjuder vy över havet. Banan är tillsammans med Old Course samt Carnoustie värd för Alfred Dunhill Links. Efter besöket på Kingsbarn sätter jag kurs mot Crail Golfing Society som ligger längst ut på östra spetsen av Fife. Crail erbjuder två banor Balcomie samt Craighead. Balcomie är den kändaste av dem och den du ska välja om du vill spela Links. Från klubbhuset har du fin utsikt över havet och omgivningarna och det är väl värt att stanna kvar för en matbit efter rundan. Vidare från Crail tar jag sikte på Elie Golf Club. Här finner du en fin 18-hålsbana som bjuder på bra Links golf. Det tog några vändor innan jag hittade den lilla vägen som leder upp mot klubben. En rolig anekdot är att klubbhuset har ett periskop som sticker upp cirka 10 meter och är hämtat från Ubåten HMS Excalibur från 1966. Med detta kan Caddiemaster se över kullen på första hålet och försäkra sig om att kusten är klar för kommande boll att slå ut på hål nr 1.
Trevlig parkbana i Skottland
Efter en bit mat på Elie Golf Club sätter jag kurs mot mitt slutmål och också mitt sista boende för denna resan, The Woodside Hotel i Aberdour. Dock hinner jag med en liten avstickare till Ladybanks Golf Club. Ladybank är en parkbana med hedkaraktär. Banan har varit kvalbana till The Open vid flera tillfällen och är värd ett besök på vägen till eller från St Andrews. Väl framme I Aberdour checkar jag in på mitt sista boende för denna resa, The Woodside Hotel. Hotellet ligger på huvudgatan som går igenom byn. Aberdour är inte stort utan består av en gata med ett några pubar, två hotell samt en golfbana. Här bor du bra och det brukar också vara betydligt lättare att få plats här än uppe i St Andrews under högsäsong. Bor du i eller passerar förbi Aberdour tycker jag du ska passa på att spela Aberdour Golf, en trevlig parkbana som bjuder på vackra vyer över sundet mot Edinburgh.
Nästa morgon bär det av mot flygplatsen och från Aberdour är det inte mer än cirka 30 minuter.
På återseende!
Resereportaget publicerades första gången 2017-06-20